Q&A NIEUWE WETGEVING VBAR
De grens tussen freelancer en vaste werknemer is niet duidelijk genoeg. De wet DBA (Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties) is bedoeld om richtlijnen te creëren die een verkapte arbeidsrelatie voorkomen, en deze richtlijnen te verplichten met boetes en naheffingen tot gevolg. Deze wet werkt alleen niet zoals bedoeld.
De wet VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden) is er vanaf 2026 (en met terugwerkende kracht ook vanaf 2025) om de wet DBA te vervangen.
Deze wet geeft meer duidelijkheid over de criteria van schijnzelfstandigheid. De wet deelt de kenmerken van schijnzelfstandigheid op in categorieën om zo de weging van deze criteria te verduidelijken.
Veel werk wat in de horeca wordt verricht valt onder werk wat een werknemer in loondienst ook kan doen. Om die reden zullen er vanaf 2025 vrijwel geen freelancers meer in de keuken kunnen werken.
Meer info staat ook op de website van de Belastingdienst. Zie ook de link: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/aanpak-schijnconstructies/maatregelen-tegen-schijnconstructies#zzp
JUSTHORECA werkt met vanaf heden alleen nog met andere constructies bij nieuwe contracten.
Bij bestaande contracten verzorgen wij een begeleiding vanuit de huidige situatie naar de nieuwe, waarbij we kijken naar ieders wensen en daarvoor de beste oplossing regelen.
De constructies die wij aanbieden zijn:
- Werken via uitzendconstructie bij verschillende werkgevers in ons netwerk
- Werken via vast dienstverband bij één van onze opdrachtgevers
Meer weten? Contact ons dan even via 06-50497818 of via planning@justhoreca.nl. We hebben alle kennis in huis en begeleiden je graag in het woud van onduidelijkheid om zo voor jou de beste oplossing te vinden.
De wijzigingen in deze wet zijn vanaf 1 januari 2026 van kracht. Er wordt echter dan ook met terugwerkende kracht gekeken naar heel 2025, en op basis daarvan kan er door de Belastingdienst worden beboet op het niet naleven van deze wet.
Vanuit JUSTHORECA hebben we ook een aanvullend adviesrapport van de Belastingdienst ontvangen en besloten dat wij geen mogelijkheden meer zien in het werken op de huidige manier. Om die reden hebben wij onze dienstverlening aangepast en verschillende constructies opgezet om zo aan de wet te kunnen blijven voldoen, terwijl we wel de horeca kunnen blijven bedienen met flexibele en vaste horecaprofessionals.
De Belastingdienst gaat vanaf januari 2026 met terugwerkende kracht over 2025 handhaven en beboeten op basis van deze wetgeving. Dit kunnen boetes zijn voor zowel opdrachtgever als opdrachtnemer die niet volgens de voorwaarden voldoet.
Zie ook via deze link verschillende voorbeelden uitgewerkt van werken als ZZP’er of in loondienst en hoe machtsverhoudingen liggen.
Vanuit JUSTHORECA bieden we twee opties aan:
- Werken via uitzendconstructie bij verschillende werkgevers in ons netwerk
- Werken via vast dienstverband bij één van onze opdrachtgevers
Meer weten? Contact ons dan even via 06-50497818 of via planning@justhoreca.nl. We hebben alle kennis in huis en begeleiden je graag in het woud van onduidelijkheid om zo voor jou de beste oplossing te vinden.
Als ZZP’er ben je zelf volledig verantwoordelijk voor het regelen van verzekeringen, pensioenopbouw, belastingafdrachten en het opbouwen van een financiële buffer.
Zo’n buffer is essentieel, niet alleen voor periodes van ziekte of vakantie, maar ook bij eventuele werkloosheid. Als er geen opdrachten beschikbaar zijn, moet je genoeg financiële middelen hebben om rond te komen.
Als je als uitzendkracht gaat werken zijn deze zaken wel geregeld. Vanuit JUSTHORECA lichten we je graag toe welke voordelen het werken als uitzendkracht voor jou heeft.
- Je krijgt een uitzendovereenkomst via JUSTHORECA;
- Je wordt uitbetaald op basis van daadwerkelijk gewerkte uren tegen een afgesproken uurloon;
- Je kunt zelf kiezen hoe je vakantiegeld (8,33%) en vakantiedagen (25 dagen per jaar bij een 40-urige werkweek) worden uitbetaald: wekelijks/maandelijks met je salaris of opgespaard voor een uitbetaling in mei;
- Verzekeringen en pensioenbijdragen worden automatisch geregeld, zodat je hier geen omkijken naar hebt.
Deze constructie biedt meer stabiliteit en voordelen ten opzichte van freelance werken.
Via JUSTHORECA kunnen we je begeleiden naar werken in loondienst. Dit kan bij een werkgever waar je nu al als ZZP’er aan de slag bent (via ons of rechtstreeks) of bij een nieuwe werkgever.
Wij kijken dan eerst wat je wilt, wat je vooral ook niet wilt en op welke plek we denken dat jij het beste tot je recht komt.
Omdat we een uitgebreid netwerk hebben en exact weten welke keukens en bedrijven er zijn en wat het DNA is, kunnen we je goed matchen met datgene wat jij zoekt.
Let op: als je als ZZP’er momenteel via ons werkt bij een opdrachtgever, dan dien je met ons contact te hebben over eventuele indiensttreding, in verband met het huidige contract wat we met elkaar hebben.
Zeker! Alle constructies kun je met elkaar combineren. Ook als je zelf nog als zelfstandige werkt, waarbij je bijvoorbeeld bij mensen thuis diners kookt, kun je ernaast ook via uitzendconstructie werken en/of in loondienst werken. Juist de combinatie maken het werken in de horeca zo interessant!
Wil jij graag advies over hoe je je werkende leven goed kan indelen en combineren met je privéleven? Contact ons dan even via 06-50497818 of via planning@justhoreca.nl.
We hebben alle kennis in huis en begeleiden je graag in het woud van onduidelijkheid om zo voor jou de beste oplossing te vinden.
Wij kunnen je begeleiden om de beste deal te regelen voor een indiensttreding. We kijken hierbij niet alleen naar het salaris, maar ook naar alle secundaire arbeidsvoorwaarden, roostering en zaken die spelen in jouw privéleven.
Wil je graag iedere vrijdag vrij, omdat je een studie ernaast doet of als zelfstandig ondernemer aan de slag bent met je eigen concept? Wij kunnen met onze expertise vaak veel meer regelen en begeleiden je graag naar een nieuwe manier van werken die naadloos aansluit bij wat jou gelukkig maakt.
Contact ons dan even via 06-50497818 of via planning@justhoreca.nl.
Neem contact met ons op! We kunnen je telefonisch al goed adviseren, maar nodigen je ook graag uit voor een vrijblijvend gesprek om alle opties met je door te nemen.
Kennis is van cruciaal belang in deze fase, en door te weten wat er speelt, kom je niet in nare situaties terecht. Jij hebt jouw talent in de keuken en die is van groot belang voor horeca ondernemers. Wij hebben onze expertise op dit gebied, dus laat ons je adviseren, zodat je weet waar je aan toe bent.
Laat je horen via 06-50497818 of planning@justhoreca.nl.
Ook dan adviseren we je om contact met ons te leggen. Wij kunnen in onze dienstverlening mensen helpen die in de Horeca werken. Dat is onze expertise.
Ook kan het zijn dat je graag op verschillende plekken in de Horeca werkt (bijvoorbeeld als in de bediening én in de keuken) en dan kunnen we je ook goed helpen, omdat we een groot netwerk hebben en goed weten waar jouw talent het beste tot zijn recht komt.
Wil jij graag advies over hoe je je werkende leven goed kan indelen en combineren met je privéleven? Contact ons dan even via 06-50497818 of via planning@justhoreca.nl.
“Vanaf januari 2025 gaat er een hoop veranderen. Voor mij werkt het prima om dan via een uitzendconstructie aan de slag te blijven. Ik kan dan bij verschillende opdrachtgevers blijven werken, wat dat vind ik het leukste. Daarnaast ben ik wel gewoon gedekt voor zaken als ziekte, vakantiedagen, verzekeringen en pensioen.”
JUST GET THIS
Meer info nodig?
Download ons handige factsheet: wat ga ik doen als ik vanaf januari niet meer aan de slag kan als flexkok in de horeca?
MEER INFO NODIG?
Vul je gegevens in en we nemen contact met je op.